HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.11.10. 18:21 Znono

Interstellar - Csillagok Között

Interstellar-3.jpg

 

Vannak olyan rendezők akik még legrosszabb időszakukat élve is minőségibb munkákat tesznek le az asztalra, mint manapság a legtöbb hollywoodi filmgyáros. Christopher Nolan épp egy ilyen rendező aki ezzel a filmmel tőle szokatlan módon valamiért még sincs a toppon. Ám a film ettől függetlenül jó.

 

A történet szerint ( a nem túl távoli jövőben ) Földanyánk megelégelte, hogy folyamatosan tápláljon minket embereket, ezért szépen lassan minden élelmet megvon tőlünk. Ezért a Földön már nem képeznek tudósokat, nem fejlődik a technológia, minden csak az élelem megtermelése körül forog. Azok az értékes emberek akik tudnak élelmet termelni. Főhősünk aki régebben a Nasa pilótája volt, most farmerként tevékenykedik, ám egy megmagyarázhatatlan jelenségnek köszönhetően ismét kapcsolatba kerül volt munkaadójával akik beavatják őt az emberiségmegmentő projektjükbe. Miszerint mi emberek csomagolunk és költözünk, csak még azt nem tudjuk hova. Főhősünk és csapata feladata ezt a helyet megtalálni........

A film jó és talán ez lehet itt a probléma. Mert csak a jó jelzőt tudom ráhúzni, hiába voltak benne kiemelkedő jelenetek, zenék vagy éppen látvány. Összességében mégis csupán annyit bírok kiadni magamból, hogy jó. Mert valami hiányzik belőle, valamiért nem érzem ezt a filmet Nolan munkájának. Ezt pedig bátran ki merem jelenteni, hiszen képes vagyok már arra, hogy ne legyek elfogult egyik kedvenc rendezőmmel kapcsolatban. Mert ne éltessünk túl egy filmet csak mert az rendezi aki. Én pedig ezt fogom most tenni. Dicsérni fogom a filmet, mert amúgy jó, de nem az amit vártam.

A karrierjét újraépítő, épp fénykorát élő Matthew McConaughey ismét képes volt életet lehelni karakterébe a kivételes játékával. Nagyon erős drámai oldala van és ennek mostanában minden filmjében képes hangot adni. Nélküle ez a film nem lenne az ami. Anne Hathaway pedig levetette a legutóbbi Nolan filmben rá aggatott macskanő jelmezt és most nem Batman csajaként, hanem egy határozott és racionális tudósként áll helyt a vásznon. Mondanom sem kell, hogy remekül. Lassan már tényleg nincs Nolan film Michael Cain nélkül, úgyhogy itt is feltűnik, a maga szokásos békés, bölcs idős tudós módján.

A hibátlan szereplőgárda mellett adott még egy kifejezetten okos, intelligens történet, mely ismét hagyja a nézőnek, hogy pörgesse a szürkeállományát. Mindent tudatosan épít fel és racionálisan magyaráz el, cseppet sem nyakatekert módon, úgy hogy mindemellett egy nagyon kemény drámai szálat fon bele a történetbe. Talán itt érezni valamelyest Nolan úr jelenlétét. Ezt az erős, összetett, elgondolkodtató történetet pedig csodálatos látvánnyal kelti vizuálisan is életre, a világűr, az idegen bolygók és azok körülményei, a fekete lyuk mind-mind tökéletesen passzolnak ehhez a fajta sci-fi hangulathoz. Hab a tortán az a nem mindennapi zenei aláfestés mely emeli a film egyes jeleneteit, sőt még a film megtekintése utáni órákban is ott motoszkál az ember fejében.

Realista a film, már amennyire azt a körülmények engedik és nagyon tetszett a rendező azon próbálkozása, hogy minket nézőket is kidob az űrbe egyes jelenetekben. Itt arra gondolok, hogy például az űrben nem terjed a hang, tehát ha valami felrobban vagy szétroncsolódik azt nulla hangeffekt kíséri amikor a jelenetet kívülről látjuk. Nagyon tetszett ez a megoldás.

A negatívumokat illetően az elnyújtott játékidő ami leginkább zavart és a vágások voltak néha elkapkodva. Olyan volt az egész mintha kicsit összecsapták volna a film ezen részeit, mert vészesen közeledett a premierdátum. Nem igazán értettem néhol a kapkodást, mert azt épp a fontos részeknél tették, holott voltak részek, melyeket feleslegesen nyújtottak el.

Nem fogok túlzásokba esni, nem fogom olyan magasságokba emelni a filmet amit nem érdemel meg. Messze van az év filmje címtől, messze van a Gravitációtól, de jócskán túlmutat a legtöbb szennytől, melyeket a mozik rendszeresen a nézők arcába tolnak. Ez egy nagyon hangulatos, nagyon erős, mindenképpen moziban nézős alkotás, mely maradandó élményt is nyújt, elgondolkodtat, foglalkoztat, de ahhoz kevés, hogy kult státuszba emelkedjen, vagy akár elvigye az év filmje címet. Ám attól még kötelező darab!

8/10

Szólj hozzá!

Címkék: látvány 2014 mathew Nolan Hathaway


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr166884667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása