HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2015.03.22. 17:18 Znono

Trash

trash_poster.jpg

Nap mint nap rengeteg kérdés foglalkoztat, most éppen főleg az, hogy ez a remek film miért nem kap ( kapott ) akkora hírverést, mint amekkorát megérdemelne? Mert egy biztos: Ezt a filmet látni kell, de sajnos kevesen tudják, hogy létezik.

A rioi nyomornegyed szeméttelepén három srác a guberálásból él. Egy nap a szemétben találnak egy pénztárcát, melyet később a rendőrség nagy erőkkel kezd keresni. A fiúk rájönnek, hogy valami fontos dolog került hozzájuk és elhatározzák, hogy kinyomozzák kinek és miért olyan fontos az a pénztárca. Kis idő múlva rájönnek, hogy sokkal nagyobb dologgal kell szembenézniük, mint azt hitték, hiszen már az életük a tét.

Régen láttam már ennyire őszinte, korrupciót nyíltan bemutató, ezzel szemben mégis csupa szív filmet. Nehéz elhinni, hogy egy ilyen érzékeny témával foglalkozó filmbe mennyi szeretet voltak képesek varázsolni az alkotók. Mert az egyik oldalon ott vannak a politikusok által irányított bérgyilkosként funkcionáló rendőri szervek akik válogatás nélkül megvernek, megkínoznak és megölnek bárkit, még a másikon ott van a három jó barát akik gyermeki naivitásuktól vezérelve az igazságot keresik és megvédik egymást akár az életük árán is. A három srác kapcsolata, kiállásuk egymásért, az ahogy segítik egymást hatalmas pluszt ad a a filmnek aminek köszönhetően mi nézők könnyedén tudunk szurkolni nekik a film minden egyes percében. Még azon a ponton is túl, ahol a legtöbben már rég feladták volna.

A film által bemutatott közeg teljes mértékben visszaadja egy nyomornegyed minden viszontagságát. A betegségeket, a koszt, az éhséget és érdekes, hogy egy ilyen lehetetlen környezetben mekkora az összetartás. Az ember ennek épp az ellenkezőjére számítana, ami valószínűleg reális elképzelés lenne, ha a főhősök nem naiv, hatalmas igazságérzettel rendelkező gyerekek lennének, akik nyomozása a szemétteleptől egészen a Brazil tengerparton fekvő luxusvillákig vezet. Érdekes, hogy a másfél óra alatt Brazília rengeteg különböző területét bejárja a néző a szereplőkkel, miközben nekik köszönhetően egy szövevényes és izgalmas nyomozás részesei is lehetünk.

A játékidő meglehetősen hamar elröppen, annak ellenére, hogy a film amúgy mennyire tömör. Bizonyos részeket nehéz megemészteni, főleg a nyomorúságos körülményeket, az igazságtalanságot és néhol még magát a cselekményt is. De a nézők szerencséjére a főszereplő gyerekek mindvégig jelen vannak, hogy megmutassák a remény pislákoló fényét a film által bemutatott korrupció által gerjesztett szélviharban.

Olyan ez az alkotás mintha csak a Gettó Milliomos és Az Isten Városa kistestvére lenne akire valamiért sokkal kevesebb figyelmet fordítanak, holott az sokkal-sokkal többet érdemelne meg. Ezt a filmet látni kell mert nem csak remek cselekménnyel, izgalmas helyszínekkel és nem mindennapi történettel rendelkezik, de képes újat mutatni, sőt továbbmegyek, még tanítani is ezt-azt.

8/10

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr107291985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása