HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2015.02.10. 16:30 Znono

Foxcatcher

 

foxcatcher-poster.jpg

Azok a sportfilmek, melyek igaz történeten alapulnak nem teremnek minden bokorban manapság. Legutóbb a Rush című pazar száguldás volt eme kategória egyetlen indulója, idén pedig a Foxcatcher próbálja szó szerint lebirkózni a nézőket. S teszi ezt véleményem szerint egy tőle igencsak meglepő módon.

A film az olimpiai aranyérmes birkózó fivéreknek, Mark (Tatum) és Dave (Ruffalo) Schultznak, illetve a birtokán birkózók számára edzőközpontot létesítő milliárdosnak, John du Pontnak (Carell) a tragikus kimenetelű kapcsolatát mutatja be.

Elsőre lehetett látni, hogy ez a munka Oscarra készült, mind a téma, mind a színészek, mind a maszkmesteri munka miatt, mely területeken a film valósággal brillírozik. Igaz történet lévén sok újdonságot nem tartogat a sztori azok előtt akik ismerik az amerikai sporttörténelem eme kissé homályos és érthetetlen időszakát. A történet természetesen nem mindent úgy ír le, ahogy az valójában történt, ám ettől még a végkimenetel egy és ugyan az. A pazarul vezetett, csúcspont nélküli ( leszámítva a végét ) történet egy pillanatra sem unalmas, hiszen mindvégig, érezni a feszültséget, melyet aztán az egész játékidő alatt okosan görgetnek a néző orra előtt. Nagyon komoly lélektani jelentősége van a főbb szereplők cselekedeteinek. Kezdve a Tatum karakterében évek alatt felgyülemlett feszültségével, azzal, hogy ki akar törni bátyja árnyékából, vágyik a figyelemre, elismerésre amit épp egy olyan embertől kap meg aki maga is elismerésre vágyik, amit önerőből aligha érhet el. Emiatt pedig latba veti milliárdjait és kvázi elismerést vásárol, hogy bizonyítson magának és a világnak, de legfőképpen anyjának aki szemmel láthatóan semmibe vesz mindenféle sikert melyet fia elér, ha az szerinte nem méltó a maguk fajtájához. Ördögi kör ez, ahol senki sem nyerhet és ebbe a körbe kerül bele a testvérpár mindkettejük legnagyobb balszerencséjére.

Nem érdemes méltatni a színészeket, mert azt szerintem már mindenhol megtették helyettem is, de ha lenne kalapom akkor azt megemelném Steve Carell játéka előtt. Nem csak elbújt a maszkmesterek munkája mögött és hagyja, hogy a több kiló gumi eladja magát az arcán, hanem hangjával és testbeszédével is mesterien kelti életre skizofrén milliárdost. Jobban belegondolva a kalaplengetést a többi színész is bőven megérdemli.

Különleges atmoszférával megáldott, feszült hangulatú, nyomasztó alkotás lett ez az érthetetlen és tragikus végkimenetelű történetet feldolgozó film. Ajánlom mindenkinek aki valami különlegességre vágyik.

7/10

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr47158707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása