HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2015.03.22. 09:19 Znono

Exodus - Istenek és Királyok

exodus-gods-and-kings-poster-7.jpg

Ez a film is beállhat a hollywoodi futószalagon gyártott nagy költségvetésű alkotások azon széles táborába, melyek korántsem azok lettek amik lehettek és amiknek lenniük kellett volna. Csupán egy a szemgolyóinkat orálisan kielégítő üres látványorgia és pont. Lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni a bibliai témák megfilmesítésének érdemein, mert manapság a legtöbb ilyen próbálkozás csúnyán mellé megy.

 

Pedig Ridley Scott nem arról híres, hogy képtelen összerakni egy jó filmet, sőt! De most egyszerűen csak főzött egy vacsorát ami külsőre csodálatos és ínycsiklandozó, de valójában se íze, se bűze és még csak jól sem lakik vele senki. Hiába a nagy nevek akik Christian Bale mellett még mellékszereplőknek sem nagyon titulálhatók, hiába egy nagyon hálásnak tűnő bibliai téma és a benne rejlő megannyi lehetőség amit csupán vizuálisan használnak ki, egyszerűen nem működik kerek egészként a dolog.

Szóval a szereplők. Christian Bale one man showja ez a film és nem több. Persze akad némi humán erőforrás, akik a segítségére sietnek, hogy azért valamelyest haladjon is a történet, de annyira eltörpülnek, annyira semmitérőek, hogy jelenlétük szinte említésre sem méltó. Ez pedig nem azért van mert Bale lejátszotta őket. De nem ám. Mi több! Bale barátunk még csak nem is játszott jól. A Ramsest alakító Joel Edgerton számomra teljesen hiteltelen és irracionális volt aki egyszerűen képtelen volt előhívni a gonosz uralkodó karakterét. Egy jól fésült kopasz travi benyomását keltette csupán. Amúgy meg tegye fel a kezét aki egy másodpercig komolyan tudta venni a Seti fáraót alakító John Torturrot aki az Adam Sandler filmek oly nélkülözhetetlen kelléke akár csak a sivatagnak a tevék. Sir Ben Kingsley folyamatosan kétségbeesett bölcs öreg karakterétől sem várható semmi komolyabb ahogy Aaron Paul valamirevaló karakterének tehetsége kimerül a kémkedésben és a legnagyobb változása az, hogy a film alatt elmegy a borbélyhoz. Ja és állítólag ebben a filmben játszott Sigourney Weaver is. Vagy ő volt az az egymondatos nő aki követelte, hogy gyilkolják le Mózest? Hát persze, hogy ő volt, de ennyi erővel a szomszéd Irma néni is beugorhatott volna szerepelni arra a fél percre. Képtelen vagyok elhinni, hogy amikor " olvasta " a forgatókönyvet akkor neki nem tűnt fel neki, hogy ez a szerep még a nullánál is kevesebb. Vagy Ripley kifogyott a dollárból? Összességében itt azért komoly gondok voltak. A kötelező, elkapkodott, beleerőltetett szerelmi szálat inkább meg sem említem, ahogy azt sem, hogy a gyermek képében megjelenő Istent milyen gonosz kis geciként mutatja be a rendező.

A történetet és annak hiteles ábrázolását már a film előtt illet temetni és a sok eltérés és kapkodás mellett leginkább az bántott, hogy Mózes nem kúrta a tengerbe a sétabotját, hogy kettéválassza azt. Helyette jött az apály, utána meg egy nagyon látványos cunami. Na de épp a film csúcspontját kellett elodázni, ha már a néző 2 órán keresztül végig kitartott? Ejnye bejnye.

Amire viszont nem lehet panasz az a látvány. Az ókori Egyiptom megalkotása olyan gyönyörű és részletes amire az alkotók méltán lehetnek büszkék. Amúgy azok is, mert rengeteg alkalommal mutatják premier plán az egész várost. A díszletek, kosztümök hihetetlenül részletgazdagok, úgyhogy e téren semmi kivetnivalót nem lehet találni. A 10 csapásért pedig jár a külön pacsi.

Ez a film sajnos tipikus példája annak, hogy a csodálatos látványra és a mesterien kidolgozott digitális effektekre való orientálódás mennyire képes negatív hatással lenni szinte minden másra. Jelen esetben a történetre, a karakterekre és a színészi teljesítményre. Megtekintését csak azoknak ajánlom akiknek épp tényleg nincs mit nézniük.

6/10

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom isten seti látvány 2014 mózes christian bale ridley scott sir ben kingsley ramszesz 10 csapás


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr747290569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása