HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2015.02.16. 16:57 Znono

Nightcrawler - Éjjeli Féreg

nightcrawler-charakter-poster-de.jpg

Hollywood ezúton sok-sok szeretettel meghívja a nézőket, hogy azok megmártózzanak a gátlástalan híradások készítésének és a nézők manipulálásának mocskába. Mindezt egy olyan ember tolmácsolásában akinek senki és semmi sem szent. Ezzel a filmmel pedig mi nézők csak jól járhatunk.

A történet középpontjában Lou Bloom áll aki alacsony iskolázottsága miatt munkanélküliként tengeti mindennapjait Los Angelesben, de természetesen nem tétlenkedik mivel piti lopásokból tartja el magát. Egyik éjjel egy közlekedési balesetet lát, majd meglepve tapasztalja, hogy léteznek emberek akik abból élnek, hogy a rendőrségi rádiót lehallgatva mielőbb balesetek vagy bűntények helyszínére kamerával a kezükben kiérkezzenek, hogy az ott készült felvételeket eladják a médiának. " Hősünk " kapva a remek alkalmon beáll ezen keselyűk közé és szabadúszóként kamerával a kezében, autóval járja Los Angeles utcáit, várva, hogy az arra érdemes eseményekből maga is hasznot húzzon.........

Már maga a történet és amúgy maga ez a " szakma " is gusztustalan és etikátlan egy normális értékrendű embernek és akár ez is elég lenne ahhoz, hogy a nézők maradandó filmélménnyel gazdagodjanak, de ha mindez nem lenne elég akkor ez a remek film megajándékoz minket minden idők egyik legjobb filmes karakterével. Nem vicc. Egy olyan betonkemény kiismerhetetlen, összetett gondolkodású, intelligens, gátlástalan karaktert hozott Jake Gyllenhaal akire méltán illik a film címében elhangzó féreg jelző. Nem csak csont soványra fogyott koponyaszerű, dülledt szemű, érzelmeket kifejezni képtelen arcszerkezetével, de kifejezetten érdekes gondolkodásmódjával képes a frászt hozni a gyanútlan nézőkre. Egyszerűen zseniális. Hideg mint a jég és kemény mint a kő. Semmi sem képes kibillenteni őt, ha céljai elérésről van szó és bárkit és bármit beáldoz, hogy elérje azokat. Egy balesethez elsőként érkezve leszarja, hogy segíthet e bárkin, neki csak az a fontos, hogy minél közelebbről filmezzen. A segítségnyújtás nála nem opció és rezzenéstelen arccal tesz keresztbe a konkurenciának, amiből aztán szintén képes hasznot húzni. Ezenkívül képes rendkívül gyorsan és mégis érthetően nagyon hosszasan beszélni, úgy mintha az összes " hogyan legyünk sikeresek " szakkönyv ott lapulna a fejében. Egy olyan karakter akit tipikusan imádunk utálni, de egész egyszerűen néznünk kell, mert nem tudjuk, hogy mit tartogat még nekünk.

Ez a nem mindennapi karakter a tökéletes eszköz arra, hogy megismerjük a média gyomorforgató világát. Azt, hogy miként képesek manipulálni a híradásokat, miként üzennek a fogyasztói társadalomnak azt amit akarnak, miként tartják rettegésben az állampolgárokat a nézettség növelése érdekében. Az etika és lojalitás két ismeretlen fogalom a filmben, mivel bemutatnak mindent amit arra érdemesnek találnak, " a lényeg, hogy ne legyen per " kitétellel. Nem válogatnak az eszközökben. Mindegy, hogy kiről vagy miről mi kerül a híradásba, a hozzátartozókkal és rájuk gyakorolt hatásokkal következményekkel mit sem foglalkoznak. Csupán egy karakter van a filmben aki valamelyest próbálja a lejtőn visszaforgatni ezt az undorító megállíthatatlanul zakatoló ürülékgombócot, de minő meglepő, esélye sincs.

Ahogy az már mondtam, ez a film egy gusztustalan szakma, gátlástalan szereplőiről, a manipulatív médiáról szól egy olyan ember tolmácsolásában aki épp annyira vérfagyasztó mint amilyen különleges és briliáns. Ezt a filmet mindenkinek bátran ajánlom, mert kihagyni akkora vétek lenne mint ajándék nélkül beállítani egy öt éves gyerek születésnapi partijára.

8/10

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr247180607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása