HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.12.29. 17:31 Znono

Predestination - Időhurok

idohurok-poster.jpg

 

SPOILER ALERT!!!

Ezer és egy helyről hallottam már a filmről és annak ellenére, hogy már az előzetes után erőteljes "B" filmérzés töltött el, tettem vele egy próbát. Egyáltalán nem bántam meg, mert az időutazás témája minden alkalommal hálás tud lenni és ráadásul ez a film még tett is bele pluszba pár csavart. De ettől még jó nem lett.


Főhősünk a jövőbeli Temporális Iroda időutazó ügynöke, akinek feladata elkapni a Sistergő néven elhíresült robbantó felkutatása, aki rendre kicsúszik a kezei közül. Utolsó küldetésének egyik feladata egy idegen beszervezése az irodához, akinek mindemellett egy megbízást is teljesítenie kell........................

Nagy kár, hogy egy megfelelő alapot ( mivel könyvadaptációról van szó ) nem sikerült úgy kivitelezni, hogy az maradandó élményt nyújtson. Ezzel szemben viszont, bár az élmény elmaradt, mégis a film megtekintése után ott motoszkál az a rengeteg kérdés a néző fejében. A film a " Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás ? " örök dilemmáját a terítékre helyezi, hogy már előre vázolja, a kedves nézőnek, hogy mi lesz később az a nagy büdös helyzet. Egyrészt a film a felépítése miatt nagyon okos, másrészt viszont olyan beteg, hogy az ember gyomra forog tőle. Érdekes, hogy a történet első felében szó sincs az időutazásról, egyszerűen csak egy lány megrázó élettörténetét követhetjük figyelemmel a játékidő majd fele alatt. Kissé vontatott, lassú felvezetés, de unalmasnak nem mondanám. Aztán elkezdődnek a lényeges események, melyek érdekesek és elgondolkodtatóak. Minél többet látunk az eseményekből, annál több helyen ismerjük fel a kapcsolatot a szereplők és azok élete között. A film végi nagy csattanó számomra elmaradt, mert sajnos idejekorán kisakkoztam, de attól még tetszetős lett maga a végkifejlet. 

Tipikusan olyan film ez, melynek érdemes minden mondatára odafigyelni, mert olyan értékes információkat tartalmaznak, melyek a film végén nagy segítségére lesz a nézőnek a filmről képzelt teljes kép megalkotásában. Az egyik ilyen kulcsmondat például amikor Ethan Hawke barátunk indul a küldetésére és a másik ügynök figyelmezteti: - Mindent úgy kell csinálnia ahogy az a küldetésben le van írva, máskülönben a büntetése halál. Tehát a főhős cselekedetei előre meg vannak határozva, de ki által? Miért épp úgy ahogy? Tudják azok a valakik, hogy mit indítanak el a küldetéssel? Hogy vajon hányszor zajlott már le az adott küldetés? Hogy végül is ezzel kreálják meg azt a valakit akit el akarnak kapni? Itt pedig elérkeztünk a film valóban beteg részéhez, melyet nem tudok elmagyarázni, vagy megfogalmazni, inkább idézek egy interneten fellelhető kommentből az adott témában:

" Ha először nő vagy, utána meg pasi leszel és visszamész a múltba, hogy megdugd magad, aztán terhes leszel és a gyerek akit szülsz később kiderül, hogy te magad vagy, akkor Te vagy a saját anyád és az apád egy személyben? "

Jogos a kérdés, másrészt szerintem ez egy elég komoly genetikai nonszensz. Van min agyalni a film végeztével, ez kétségtelen, de sajnos valahogy az a csúnya "B" érzés végig ott volt az egész játékidő alatt. Kár érte, de a film által vázolt megannyi kérdés miatt egy próbát mindenképpen megér!

6/10 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr767020357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása