HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2013.09.28. 09:16 Znono

The White House Down - Az elnök végveszélyben

elnök 21).jpg

Micsoda pazar filmes évünk van, hiszen idén két Die Hard filmet is kaptunk..... Izé...... Khm..... Szünet.... Gondolkodik.......Ja, nem is hiszen ennek a filmnek más a címe, nincs benne a kopasz tarzan, mégis olyan erős Die Hard szintű hónaljszaga van, hogy bizony inkább méltó lenne arra a címre, mint az év eleji Bruce Willis rettenet. Bár maga a White House Down amúgy szórakoztató, mégis alul marad az idei nagy konkurens Olympus Has Fallen-el szemben.


John Cale ( szinte John McCalne ) ex kommandós titkosszolgálati állásra pályázva a fehér házba megy kislányával egy állásinterjúra. Miután a hőn áhított állás messze elkerüli ott maradnak, hogy részt vegyenek egy fehér házi túrán. Természetes, hogy a terroristák ilyenkor veszik ostrom alá az épületet, de bizony csúnyán ráfaragnak, mert ott van John McClane....öööö dehogy is.......szóval ott van John Cale! 

Ezennel felhagyok a Die Hard párhuzamokkal, ok?

Ebben az évben a nézők legnagyobb öröméra két alkalommal is porig rombolják a fehér házat. Tette ezt először Gerard Butler akarata ellenére Az Olympus Has Fallen című alkotás, majd pár hónappal később Channing Tatum nemtetszésére fittyet hányva a White House Down. A két film között a legnagyobb különbség az, hogy az első komolyan veszi magát és ez pofátlanul jól is áll neki, még utóbbi viccesre akarta venni a figurát, ám ez csak helyenként képes célt érni a már-már feneketlennek tűnő giccses klisétengerben.

Roland Emmerich korábbi filmjei alapján egy biztos: ez az ember imád rombolni és különösen szereti a földdel egyenlővé tenni Amerika első számú otthonát, a Fehér Házat. Ha felmerül a rendező neve akkor akarva-akaratlanul az embernek valami nagy és grandiózus rombolda jut eszébe és arra gondol, hogy ismét egy eszeveszett látványorgiával fog szembesülni a multiplex mozik bársony székeibe helyet foglalva. Jelen esetben itt is beszélhetünk látványról, de nem olyan nagy szabásúakról mint amiket a rendezőtől megszokhattunk. Ezzel természetesen nincs semmi komoly baj, hiszen nem lehet mindig csak a látványra alapozva filmet készíteni és amúgy is ami akció és robbanás van a filmben az látványos és izgalmas.

Nem is ez a film legnagyobb betegsége, sokkal inkább a félelem. Egyszerűen udvarias mint egy illemtanár, a terrorizmus bemutatását visszafogja, túlontúl Amerika barát és annyira szirupos, hogy ha egy bátrabb néző megnyalná a film alatt a mozivásznak, kétség kívül a juharszirup utánozhatatlan aromáját érezné a szájában. Ez a film egyszerűen fél az lenni aminek lennie kéne. Emiatt építették bele a laza elnök figurát, a testőri babérokra áhítozó humoros ex katona karaktert és éppen ezért nem mertek nemzetközi konfliktust a filmbe tenni, inkább maradtak a csalódott Amerikaiak Fehér Ház elleni bosszújánál. Az egész film amúgy egy szép kerek egészet alkot de mégis annyi fekete lyuk tátong rajta amennyivel csak egy képzett fogorvos találkozik az általános iskolák éves fogászati szűrésein. A filmbe néhol kényszerűen csempészett humorával nem is lenne baj, de túl sok apró humort csepegtettek a filmbe, melyek miatt a film vége felé nincs kedve a nézőnek mosolyogni sem, mert belül tudja, hogy felesleges, hiszen jó ízűt ha eddig nem sikerült nevetnie akkor az már ezek után sem fog menni.

Jamie Foxx és Channing Tatum tökéletes szimbiózisban tevékenykednek a vásznon, kiegészítik egymást és remekül adják a film fő mozgató rugóját az akciót és a sok parányi humormorzsát. Drámai elemekkel a film nagyon mellé lőtt, hiszen főhősünknek az elnök megmentése mellett, saját lánya biztonságára is ügyelnie kell, de annyira hiteltelen a főszereplő és a lánya közötti kovalens kötés, hogy képtelenség értük akár egy percig is őszintén izgulni. Ez a szál egy teljesen felesleges beleerőltetés volt, mely csúnyán a film rovására ment. Őszintén belegondolva enélkül is életképes lett volna a film, sőt! Pár liter sziruppal kevesebbet sokkal inkább bevett volna a gyomrom. Még most is elkap az undor ha film utolsó 10 perce jut az eszembe SPOILER ( kiscsaj fut a fehér hát zöld gyepén zászlóval a kezében, élőben közvetíti a tv, a bemondók kiabálják a nevét, a vadászgépek pedig elnöki parancs ellenére megkímélik a fehér házat annak ellenére, hogy a 3. világháború kitörése a tét ) SOILER VÉGE. 


Az említett utolsó percek felesleges giccsparádéja lerombolta a filmbe vetett hitemet és muszáj vagyok szigorúnak lenni vele még akkor is ha amúgy szórakoztatónak találtam. Ha egy addig nem egészen felhőtlen, de mégis élvezetes szórakozást képesek ilyen szinten tönkre tenni az utolsó percekben akkor egyszerűen nem lehetek elnéző. Egy korrekt szórakozás, szép és igényes akciókkal ezért biztosra veszem hogy mindenki jól fog szórakozni rajta aki hajlandó szemet hunyni a már milliószor látott Amerikabuzi nyálas és a már jó párszor említett giccses és szirupos végjáték felett. Én nem.

5/10

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr815537737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.28. 09:41:59

Én szemet hunytam, tökre élveztem a filmet. Függetlenség napját sem kell komolyan venni, ez is hasonló ahhoz. Emmerich utóbbi munkáihoz képest szerintem mindenképpen jobb.

Znono 2013.09.29. 09:23:34

@lisztes: Nálam is szinte felhőtlen volt a szórakozás de a film utolsó percei minden képzeletet alulmúltak. A Függetlenség napjának pedig ezeket elnézem, hiszen anno még nem ment tömegszámba az Amerikabuzi szirup ami leginkább 9/11 óta jellemzi a hasonszőrű filmeket.
süti beállítások módosítása