HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2013.06.02. 19:00 Shakes

Mártírok (Martyrs)

martyrs-1.jpg

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a gore műfaj legnagyobb mesterei megkérdőjelezhetetlenül a francia filmesek. A Mártírok - eszméletlen brutalitása miatt - nem csak a horrorkedvelők közt hódított, mivel rengeteg ember érdeklődését felkelti, ha úgy beszélnek egy filmről, hogy "én ilyen kegyetlenséget még soha nem láttam". Akarva, akaratlanul is elülteti a bogarat az ember fülében és ráveszi, hogy megnézze azt. Hatványozottan igaz azokra akik még a műfajt is szeretik és (mint én is) azt hiszik már mindent láttak.

Lucie-t kisgyerekként fogva tartják és kínozzák egy óriási, elhagyatott gyárban, de sikerül megszöknie. Érthető módon nem sikerül a hatalmasat sokkot feldolgoznia, egyetlen barátja Anna segít neki átvészelni a mindennapokat. 15 év elteltével egy újságcikk alapján felkutatja elrablóit és bosszút áll rajtuk, de az igazi horror még csak ekkor kezdődik..

Pascal Laugier neve nem mond túl sokat szerintem senkinek. Egy mozifilmet csinált a Mártírok előtt és után is, Saint Ange címmel előbb, majd 2012ben a Tall Man-t utóbb. Viszont mindháromnál ő volt az író és a rendező is. Kétség kívül a Mártírok a legnagyobb és leghíresebb "műve". Nem érdemtelenül.

A cselekmény iszonyúan pörög már a kezdés pillanatától. Nagyon, nagyon kemény képsorok követik egymást, és folyamatosan nyomás alá helyez a film hol így, hol úgy. Egy másodpercre sem enged levegőt venni. Bizony ha gyenge a gyomrod, vagy nem vagy túl edzett horror/gore terén kösd fel a gatyád, mert ilyet nem látsz minden nap (szerencsére).

Francia film lévén, én nem találkoztam ismerős színésszel, de 110%on teljesít benne mindenki. Kiváló embereket találtak a karakterek megformálására. A vizuális megjelenés úgyszint 110%os. Semmi gagyi megoldás, effekt. Hang, vágás igazából minden a helyén van.

Évekkel ezelőtt láttam már, de második alkalommal is "lenyűgözött". Műfajából és stílusából adódóan a film eszméletlenül embertelen, kegyetlen, brutális és még lehetne sorolni, fokozni a jelzőket, de ahhoz, hogy megértsd végig kell nézni. Természetesen amit látunk totálisan elítélendő, de mint film hibátlan alkotás a maga műfajában. Szerény véleményem szerint ő egy mérföldkő, pláne a modern horrorok között.

10/10

Szólj hozzá!

Címkék: horror mártírok 2008 martyrs


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr855340653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása