HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2010.07.19. 11:03 Shakes

A Serious Man

Zsidókról szóló film, nem biztos, hogy csak zsidóknak. Érdekes dolgot láttam, az egyik nagy magyar filmes portál szerint ez a film vígjáték, míg az ájemdíbí szerint dráma. Tény, hogy vannak benne vicces jelenetek, de azért mégis csak inkább a dráma felé húz.

A film története roppant egyszerű, de mégsem az. Larry a zsidó tanár és családja hétköznapi életéről szól, ami pillanatok alatt a semmiből darabokra hullik. Úgy, hogy neki szinte köze sincs a dolgokhoz. A legkisebb problémákból gördülnek elé a legnagyobb akadályok és csak bonyolódik a saját dolgaiba.

A 60-as évek amerikájának egy zsidó kis közösségét mutatja be a film. Nemes egyszerűséggel, a nem zsidók (köztük énis) elég nehezen fogják felvenni a fonalat. Sőt néhol semmit nem fogunk megérteni a filmből. Ha csak nem ül mellettünk egy zsidó barátunk aki ősi anekdotáival elmagyarázhatja nekünk, hogy tulajdonképpen mi a büdös francról is van szó. Persze attól, hogy nem minden egyes utalást értünk meg, élvezhető marad a film.

Nagyon érdekes mozi abból a szempontból, hogy nagyon sokféle karaktert vonultat fel a film, és a hétköznapi szurkálódás folyamatosan megy a filmben (akárcsak a barátok közt.. nanem). De mégsincs egyszerűen olyan érzés, hogy ezek rossz emberek. Sokkal inkább empátiával teli a film, és csak próbáljuk megérteni, hogy hogy érezhet a főszereplőnk.

Ahoz képest, hogy egy dráma egyáltalán nem mondhati eseménytelennek, unalmasnak, vagy vontatottnak. Bár a Coen testvérek által kreált, (újfent) Oscar díjra jelölt filmnél elég érdekes is lenne. Valami hasonló volt az érzésem mint a Nem vének való vidéknél annak idején, persze az egy más stílus, de a rendezők azonosak így érhető. Nagyon tetszős, hogy nagyobb sztárok nélkül csinálták végig a filmet. Bár Richard Kind nekem egyből feltűnt a Dokik című sorozatból, őt leszámítva talán 1 ismerős arccal találkoztam.

Szívbemarkoló történet, de a végén az ember nem is igazán tudja hova tenni magát. Az a minimum, hogy nem egyszernézős, mert én még másodjára is alig találtam választ ''néhány'' kérdésemre. És a legjobb, hogy a végén el sem tudtam dönteni, hogy valójában ez egy ateista film, vagy egy isteni perspektívát kíván elénk tárni. Érdekes..

10/8

Szólj hozzá!

Címkék: a 2009 man richard kind coen serious joel ethan


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr422160571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása