HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2010.03.05. 23:08 aRobid

Up In The Air (Egek Ura)

Bevallom, legtöbbször csak szemezek az Oscar-gyanús filmekkel, nem megyek bele hogy miért. Az Up In The Air viszont érdekesnek tűnt a plot miatt és persze Clooney miatt. És láss csodát, tényleg az.

A történet nem csavaros, nem fúrmányos, de mégis felkelti az érdeklődést: Ryan Bingham (Clooney) egy olyan cég alkalmazottja, amit gerinctelen fejesek akkor hívnak ha ki kell rúgni valakit: a cég küld egy embert (akár az ország másik pontjára), hogy közölje a rossz hírt a szerencsétlenekkel. Ilyen ember a mi főszereplőnk Bingham is, aki munkája következtében az év 90%-át repülőn utazással, hotelben alvással, autó bérléssel, és emberek elbocsájtásával tölti. Mindezt olyan napi rutinnal, hogy még. Ryan elégedett életével, még előadásokat is tart, hogy, mennyire nagy megkönnyebbülés otthagyni mindenkit és menni minden felé. Persze a komfortos magányba nyilván becsúszik pár kósza numera (pláne egy clooney félének). És itt jön a képbe Alex, a nő, akinek hasonlóan "lokálisan független" munkája van. Egyre többet találkoznak és egyre inkább megkedvelik egymást. De ugyebár, nem minden papsajt.

A film elég erőteljesen hangulat múvi, instant élmény, ami egetverő poénok nélkül is önmagából fakadóan mosolyra fakaszt szinte a történet egésze során. A film nem ül le, végighozza azt a tempót, amit az elején beígér, ami nem gyors, de kellemesen gördül. A humor egy elég nagy része nyilvánvalóan a munkából fakad, bizony esetenkét kiröhögjük majd a szerencsétlen alkalmazottakat.

A film mégse a melóra van kiélezve, nem is a "szerelmi" szálra, inkább arra, hogy érezzük, hogy, hogy él Bingham, és mennyire más az élete az átlagos kispolgárénál (ház, feleség, kölykök, miegymás), pont ezért meglepő, hogy milyen könnyen tudunk azonosulni a karaterrel. El is gonolkodik az ember, hogy ő mennyire bírná ezt az életvitelt. Én passzolok.

A filmzene hangulatos, különösen az esküvős jelenetnél (nyugi, semmi spoil:), meg úgy általában. Az átvezetéseket is megemlítem, mert szemrágógumik a légi képek az adott városokról. Ja és Vera Farmiga (Alex), aki jól alakít, és nem is akármi (márha nem volt szűkség testdublőrre).

Az Up In The Air - a Hurt Locker mellett - remélem becsúszik egy Oscar, mégha nem is olyan komoly hangvételű, megosztott, hatásvadász, mint a nyertesek többsége. A film, mint mondtam, nézeti magát, bájos, vicces, visszafogott. Másodszori nézés után majdnem 8, de inkább mégis 9/10 lesz úgy érzem. Tehát feelgood movie kedvelők, menés van moziba, vagy torrentoldalra.

 

aRobid.

 

Szólj hozzá!

Címkék: up the in air george ura clooney egek


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr351812784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása