HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.08.20. 19:59 Znono

Locke

tom-hardy-locke-poster.gif

 

Hm.Hmm.Hmmm.Hmmmm. Remélem sikeresen szemléltettem, hogy csupán hümmögni tudok a stáblista után, mert egy látszólag semmit bámultam másfél órán keresztül mégsem vagyok ideges. Aztán ahogy telnek-múlnak a percek egyre több dolog merül fel bennem, egyre nehezebb megemésztenem azt a bizonyos semmit. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállamra amikor próbálom feldolgozni a látottakat. De mi történt? Egy film foglalkoztat, elgondolkodtat a megtekintés után? Ezt én úgy hívom, hogy filmélmény!

Nem lenne nehéz leírni a film történetét és nem is fogom, mert annyira egyszerű, annyira sablonos, hogy talán a potenciális olvasóknak kiábrándító lenne csak úgy elolvasni pár mondatban. Ezért attól tartok, hogy páran azt mondanák, hogy ez a történet nem elég számukra. Ez pedig talán elsőre igaznak is tűnne, de ez a film nem érdemel meg semmiféle előítéletet, mert egyedi, nagyszerű színészi játékkal megspékelt, valóban életszerű one man show. Ugyanis egyetlen színészt láthatunk az egész filmben ( Tom Hardy ) aki egész játékidő alatt egy BMW-t vezet és közben telefonál. Partnerei csupán hangjukat adják a filmhez. Akkor mégis hogy lehet egy ilyen mozi hangulatos, izgalmas vagy egyáltalán csak érdemes arra, hogy az ember végignézze? Úgy, hogy nagyon okosan van felépítve, briliánsan van eljátszva és profin van rendezve.

 

Arról van itt szó, hogy egy amúgy halál unalmas és sablonos koncepció végig le tudott kötni, azért mert olyan szépen adagolták az információkat, olyan okosan mutatták be a telefonvonalak végén beszélő szereplőket és olyan mesteri módon érték el, hogy a néző együtt érezzen a karakterrel, hogy mindezek lehetetlenné tették azt, hogy a film akár egy percre is unalmassá váljon. Pedig az egész nem más mint egy real time mozi ami egy átlagember átlagéletéből kiragad másfél órát. Azt a másfél órát melyben gyökeresen megváltozik az addigi, élete. Mindez remek, lassú, néhol borongós zenével aláfestve és rengeteg drámai elemmel nyakon öntve.

 

Csupán egy karakter van jelen vizuálisan a filmben, ezért nem kis feladat lehetett Batman egykori ellenfelének, hogy egymaga a hátán cipelje a showt. Ezzel pedig nemcsak, hogy sikeresen megbirkózott, de egyenesen egy példakép értékű karaktert tett lett az asztalra. Nyilván nem mindenben lehetne követendő példa, de egy olyan ember aki mindenét feláldozza azért, hogy jól cselekedjen és hogy helyrehozza a hibáját az valóban elismerendő. Imádtam a film elején amikor az autójával megállt a főhős egy kereszteződésben és töprengett, hogy melyik irányba menjen. Később tudatosult csak bennem, hogy azzal döntésével befolyásolta későbbi életének alakulását. Pazar párhuzam van a főhős foglalkozása ( építész ) és a filmben elkövetett cselekedetei ( élete lerombolása ) között. Ahogy neve ( Locke ) is arra utal, hogy be van zárva ( végig egy autóban van ). Mint ahogy tetszett a motivációja is, mely inspirálta őt a meghozott döntéseire.

 

Röviden és tömören a film egy sikeres építész életének másfél óráját mutatja be, mely alatt tudatosan rombolja le az addig tökéletes életét, csak, hogy helyesen cselekedjen. Ezt pedig másfél órába sűríteni, úgy, hogy a filmben csak egy szereplő és egy helyszín van igazán profi, elismerésre méltó munka. Nem akció, nem sci-fi, nem vígjáték, hanem egy hatalmas karakter dráma a jelen stílus által szinte kötelező jelleggel megkövetelt "halál elem" nélkül. Számomra pazar kikapcsolódás volt, de csak azoknak ajánlom akik néha hajlandóak mélységet és mondanivalót is keresni egy filmben.

Vigyázat! Ez egy igazi rétegfilm!

 

8/10

Szólj hozzá!

Címkék: unalmas pazar 2014 rendkívüli sablonos Hardy one man show


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr986621543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása