HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.08.03. 20:39 Znono

The Expendables 3

 

968full-the-expendables-3-poster.jpg

 

Hol volt hol nem volt, letűnt korok, letűnt akciósztárja aki a Stallone névre hallgat álmatlanul hánykolódva ágyában egyszer csak megvilágosodott. Rocky és Rambo feltámasztása, majd méltó búcsúztatása után olyan ötlete támadt, melynek elismeréssel illik adózni. Egy ötlet miszerint visszahozza a 80-as 90-es évek akciósztárjait egy ugyanezen kor hangulatával megspékelt filmekbe. Egyszerűen briliáns! Akár csak az első két film megvalósítása. Igen. Az első kettőé. Mert beszámolóm tárgya merőben más lett mint a korábbi két rész. A 3. dvd borítójára érdemes lesz ráírni: Vigyázat! Nyomokban az első két epizód elemeit tartalmazhatja.


Ez a film olyan mint egy üres szendvics. Egy szendvics melynél az akciót az alsó és felső kenyérszeletek jelentik. A közepén pedig ahol a tartalom tanyázna ott sajnos semmi sincs. Maximum egy nagyon vékony réteg margarin. Na akkor mondom mi a lényeg. Az akciók a film elejére és végére maradtak. A közepe vagyis a tartalmasabb rész pedig nem más mint lelki vívódás és új csapattagok felkutatása, a régiek száműzése mellett. Tehát a kedvelt, már megszokott karaktereket kitették a képből egy időre, hogy helyet adjanak a feltörekvő és kétségtelenül érdekes valamint szimpatikus fiatalságnak. Csakhogy egy ilyen megvalósításnak egy különálló filmben lenne a helye, nem pedig egy Expendablesben. Írom ezt úgy, hogy az öregek félretételének kiváltó okát ( nyilván nem árulom el ) mégsem merték drámai vonalra terelni. Eképpen pedig nem biztos, hogy volt értelme ennek a koncepciónak amire az egész film épült. Azt kell mondanom, hogy ez a tematika nem volt méltó ehhez a trilógiához.

 

Akciófilmről van ugye szó és akciók vannak is benne szép számmal ( 2,5 ) melyet két nagy csomagban adagoltak a vérre és töltényekre éhes nézőközönségnek. DE! Nincs vér. Ebben a filmben egyszerűen egy csepp vért sem látni, leszámítva a főhősök arcát ért sérülések maradványait. Egy ilyen akciófilmbe illett volna látni freccsenő vért, vagy akár pár leszakadó testrész, csonttörés zaját vagy bármi mást amit az előző két részben láthattunk. Nem pedig csak a nagyon ügyes kaszkadőrök akrobatikus hátra szaltóit amikor hirtelen bekapnak 40-50 lövedéket. Nagyon kiábrándító és ostoba húzás volt ez a szintű udvariaskodás egy ilyen előzményfilmekkel megáldott szériától.. Ezt nevezem csalódásnak, még akkor is ha az akciók amúgy pörgősek és látványosak voltak. A vér mint a sérülések kötelező és kellemetlen ám szükségszerű velejárói szörnyen hiányoztak az akciókból, emiatt pedig az egész néha nem tűnt többnek mint a Kismackó óvoda napköziseinek nyáláztatta puskaropogtatása az udvaron. Nagy kár érte. Tisztában vagyok vele, hogy az alacsonyabb korhatár besorolás miatt a nézőközönség száma szépen gyarapodhat, vagyis a 12 éves Pistike akinek talán fingja sincs arról ki az a Dolph Lundgren is megnézheti a filmet, perkálva ezzel a zsebpénzének bizonyos hányadát a jegypénztáraknál. Pénzről szól minden, ezt elfogadom, de ha ez a minőség rovására megy akkor az számomra már nem elfogadható. Valahol emiatt meg is érdemli a film, hogy a premier előtt már két héttel letölthető a torrent oldalakról. Tehát ominózus Pistike baszik majd elmenni a moziba erre a filmre.

 

Nagy nevek ismét jelen vannak és milyen jót is tesznek ennek az elődeinél jóval gyengébb folytatásnak. Az új szereplőket kiemelik, bemutatják és szinte kötelezőnek érezzük, hogy szeressük őket. Még a gonosz Mel Gibsont is, bár ehhez nagyban hozzájárulhat az is, hogy ő a való életben sem egészen normális. Harrison Ford rövid ám annál kötelezőbb szerepe ( mivel ő váltotta Willist ) szintén szimpatikus volt, ahogy Snipest is kellemes volt akciózni látni, de még hogy! Rajta valahogy nem is látszik meg a kor. Ám mindenkit ütött Banderas jutalomjátéka, ahogy saját magát figurázta ki a : - Hé! Nekem kell valami meló! felkiáltásával, utalva ezzel arra, hogy manapság Hollywood nem nagyon foglalkoztatja. Mindemellett pedig a neki szánt vicces karaktert parádésan hozta és a vér nélküli akciókban is ott volt a szeren.

 

A vér mellett pedig nem más hiányzott még mint a humor. Hiányzott Norris karaktere, hiányzott Schwarci megannyi kemény beszólása ahogy saját életkorukra utalgatott vagy ahogy épp Stallone karakterét küldi melegebb éghajlatra. Hiányoztak a fricskák és az önirónia melyeket a két korábbi filmben irdatlan mennyiségben borítottak egymás nyakába. Hiányoztak úgy általában a poénok és nehezményezem, hogy a legtöbb karakter csúnyán el van nyomva. Néha inkább az volt az érzésem, hogy ekkora szerepre érdemes volt e szerződtetni néhányukat?

 

A maga nemében akció dús, pörgős kis mozi, ahol a retro feeling okosan működött együtt a modern kor vívmányaival, de ez sajnos akkor is mellément. Óriási hiányérzet. Ezt hagyta maga után a film. Hiányoltam a vért, a humort és a megannyi öniróniát melyekre ez az egész Expendables franchise épült. Jó film volt, de erre az Expendables címre sajnos méltatlan. Hogy megéri-e a mozijegy árát? Maximum akkor ha időmilliomos vagy és Neked fosmindegy, Gozillát vagy Gravitációt nézel, csak teljen az idő. Viszont ha kétszer is meggondolod, hogy mire verd el a nehezen megkeresett fizetésed egy részét, vagy ami még értékesebb, hogy mire pazarlod el az értékes szabadidőt akkor jegyvásárlás előtt gondold át még egyszer a dolgot. Mert ez az élmény nem lesz olyan mint az első két film esetében, úgyhogy csak óvatosan!

 

7/10

 

Szólj hozzá!

Címkék: humor 2014 csalódás Li Ford Schwarzenegger Stallone Lundgren Gibson Vér Banderas Snipes Expendables 3


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr586571089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása