HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.03.01. 20:55 Znono

Captain Phillips - Phillips Kapitány

captain-phillips-movie.jpg

 

 

Igaz történet alapján. Ásít. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel. ÁÁÁsíííít. A történet megegyezik a valósággal. Alszik. Tom Hanks a főszereplő. Ébredezik. Oscar jelölések. Ébren van. Remek kritikák. Pupillák kitágulva. Rengeteg ajánlás. Megnézi! Ráadásul sikerült nem elbaszni a cím magyarra fordítását, bár ehhez sok ész amúgy sem szükségeltetett.

 


Millió és még egy helyen éltetik ezt a filmet, melyre sajnos ez a fajta magasztalás kártékonyan hatott. Legalábbis nálam. Félre értés ne essék, egy jó filmet láttam és ehhez szemernyi kétség sem fér, de valahogy sokkal nagyobb durranást vártam. Ám ezzel nincs is semmi probléma mert még egyszer mondom ( mielőtt még elkezdenék csuklani ), hogy maga film tetszett, csak hát volt az a pár izé......

Gondolok itt például arra, hogy ez az "igaz" történet egy olyan ember könyve alapján készült aki maga élte át a szörnyű megpróbáltatásokat. Egy olyan ember aki a való életben többek állítása szerint egy igazi segg, de ne felejtsük el, hogy a történelmet is a győztesek írják, -ezt a gondolatot át is ültethetjük gyorsan ide- miszerint ezt a történetet a túlélő írta, nyilván olyan megvilágításba helyezve önmagát, hogy hősnek tűnjön és elfedje az igazságot a valódi énjéről. Ugyebár a film megjelenésével egy időben Phillips kapitány legénysége pert indított a címszereplő ellen, mert az elmondásuk szerint indokolatlanul veszélynek tette ki őket és mert a filmben történt események szöges ellentétben állnak a valósággal. Tehát pro és kontra megy a savazás és a sárdobálás és ez nincs jó hatással beszámolóm tárgyára. Bár ezt nem fogom a film számlájára írni, de tény, hogy a hitelét az én szememben ez a kálvária nagy mértékben befolyásolja. Aztán nem igazán értem mire fel ez a hosszú játékidő? Szerény véleményem szerint -és nyugodtan lehet vitatkozni- a több mint két óra túlontúl sok. Fél órával kevesebbel is bőven beértem volna, egyszerűen elnyújtottnak éreztem az egészet, a film eleji üres párbeszéddel és a néha unalmas üresjáratokkal mert egyszerűen ehhez az időtartamhoz szerintem kevés volt az alapanyag.

Viszont ettől még a rendezés a zene és az operatőri munka lehetővé tette, hogy a film élvezhető legyen, még ha néhol tényleg unalmas és eseménytelen is volt. Ezt a fajta unalmat ( amit kicsit erős kifejezés unalomnak hívni, de jobb szó híján érjük be ezzel ) remekül elhessegették a feszült és remekül megkomponált adrenalinnövelő alapzenével, mely valahogy mégis képes volt odaszegezni a figyelmem, még ha néhol ásítottam is párat. A kameramunka és annak koordinálása is elismerésre ad okot, mert rengeteg alkalommal volt az az érzésem, hogy magam is az események középpontjában vagyok. Erre rátett egy lapáttal az amatőr szomáliai színészek játéka és maga a hangulat. Igen, direkt hagytam ki Tom Hankst. Miért? Mert közel két órán át kerestem azt a nagyszerű színészi alakítást amikről ódákat zengtek a kritikusok, de ezt csupán a film utolsó 10 percében kaptam meg. Egészen addig egy átlag karakter átlag megformálását véltem felfedezni. Ám ebből a karakterből ez idő alatt ennyit lehetett kihozni, semmi extrát nem kívánt, leszámítva ugye a film végi orvosos jelenetet. Ott Hanksnek komolyan kellett játszania és sikerült is neki. De ezért a 10 percért nem osztanék ki Oscart, ne legyen már csak egy papírnehezék Hanks úr asztalán. Ezért ugyanis illik rendesen megdolgozni, legalább röpke másfél órácskát. 

Külön bekezdést érdemel a film ( nem a kapitány!!! ) igazságossága a kalózokkal szemben. Mivel az éremnek minden alkalommal két oldala van csak hogy ezt a legtöbb film figyelmen kívül hagyja muszáj megemlíteni, hogy szerencsénkre a film ez alól kivételt képez. Nem csupán arról van szó, hogy a gonosz kalózok bántják a jó Amerikait, hanem hacsak röviden is, de bemutatja a másik oldalt is. Nem gonosz szemétládaként állítja be őket akik csupán kedvtelésből fosztogatnak, hanem a megélhetésért, életben maradásért, felsőbb nyomás hatására tevékenykedő kilátástalan helyzetben levő emberekként. Ez nagyon tetszett, de ez ugye szintén inkább a rendező és a forgatókönyvíró érdeme.

Emberből vagyunk. Minden ember a sajátját szívesebben szagolja, minden ember kicsit fényezi magát egy-egy elbeszélésben ezzel pedig most arra gondolok, hogy jómagam azon tábort erősítem inkább akik kétségbe vonják Phillips kaptány személyiségének és tetteinek valódiságát. Lehet, hogy a legénységet hajtotta az irigység amikor mocskolni kezdte a kapitányt, de egy olyan történetben ahol a szemtanúk nem tudnak már érdemben nyilatkozni elég nehéz hitelt keresni és még nehezebb megtalálni azt. Természetesen az éremnek itt is két oldala van, de valamiért úgy érzem, hogy nekem az általam vázolt oldalon van a helyem. A film amúgy a jól sikerült, de egyszer nézős kategóriában foglal helyet. Vontatottsága és néhol unalmas mivolta miatt nálam egy kiadós újranézésre édes kevés, de azért jó móka volt. 

7/10

Szólj hozzá!

Címkék: történet igaz 2014 Phillips Szomália Hajó Tom Hanks Kalóz Ocar Kapitány


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr955838779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása