HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2013.12.14. 19:03 Shakes

Phillips kapitány (Captain Phillips)

captain_phillips.jpg

Mostanság inkább volt időm eljutni moziba, mint írni az ott látottakról. A kettő valahogy nem jön össze. Nem lesz nagy merészség azt állítani, hogy a mostanában látott filmek közül messze ez a darab a legértékelhetőbb sőt, végre egy igazán jó alkotás (meg az Insidious 2 is elég jól ütött, köszönhetően annak, hogy rohadt hangosak az ijesztő részek - moziban ne nézz horrort).

Filmünk egy igaz történetet hivatott bemutatni, ahol is szomáliai kalózok kísérelnek meg elrabolni egy hatalmas amerikai Maersk konténerszállító hajót. Főszerepben a címből nehezen kitalálható Phillis kapitányt (Tom Hanks) kapjuk, aki zseniális, mint mindig. Mikor észleli a közeledő fenyegetést, megpróbálja az előírás szerint legegyszerűbben átvészelni a támadást, lehetőleg emberi áldozat nélkül, viszont hamar rá kell jönnie, hogy ezek a srácok bizony nem félnek megölni valakit azért, hogy pénzhez jussanak. Sok pénzhez.

Az egész történet tulajdonképp a kapitány túlélési procedúráját tárja elénk, aki inkább magát "áldozza fel", a legénysége érdekében. Rendező Paul Greengrass, akit főként a bourne sorozat által ismerhet a nagyérdemű, forgatókönyvíróként viszont Billy Ray nevébe futunk bele, aki olyan mozik írásában vállalt (nem kis) szerepet, mint Az éhezők viadala, Légcsavar, A dolgok állása vagy Az utolsó jelentés. Na azért annyi dolog talán nem volt vele, pláne hogy ez is könyvadaptáció.

Nem egy darálós akciófilmről van szó, de van miért izgulnunk bőven. Mint már említettem (és ez persze nem is volt kérdés) Tom Hanks egyszerűen zseniális és az egész koncepció látványos, magával ragadó, elgondolkodtató, emberi. Végre egy tartalmas sztorit kapunk, mert az idei évben azért nem bővelkedik ezekből a filmvilág.

Bár azt nem mondanám senkinek, hogy ezért megéri elmenni moziba, mert otthon, lehúzott redőnyökkel, akárkivel nézve is lehet ugyanennyire élvezhető. Ráadásul nem ül a közelünkbe semmilyen idióta egy mekis zsákkal. Majd hétésfélperc alatt sikeresen kibont egy sajtburgert, mert azt hiszi, hogy akkor nem hangos. De bizony! Az!

8/10

2 komment

Címkék: tom phillips captain hanks 2013


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr65692767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Znono 2013.12.16. 16:37:23

Fetrengek a sajtburgeren.... :)
süti beállítások módosítása