HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2013.03.30. 16:39 aRobid

Life of Pi (Pi Élete)


A mostani silány film-felhozatalt figyelembe véve szerencsés, hogy még játsszák a Pi életét. Ang Lee bazi-nagyszabású filmet kerekített, olyat, amiért érdemes még beülni moziba.

Főszereplőnk Pi egy indiai fiú, egy állatkert tulajdonos fia. Telnek-múlnak az évek, a család el akar költözni Kanadába egy szebb jövő reményében, és úgy döntenek viszik az állatokat is magukkal. Már a Csendes-óceánon hajóznak, mikor beüt a vihar, a hajó elsüllyed, főszereplőnk pedig egy mentőcsónakon éli túl a katasztrófát. A bonyodalom az, hogy a mentőcsónakon osztoznia kell pár vadállattal, akik szintén a szerencsétlenség túlélői. Ahogy a film plakátja is mutatja, nemsokára ketten maradnak egy bengáli tigrissel. A film ezt az utazást tárja elénk, boncolgatva az ember kapcsolatát az természettel és istennel.

Felépítését tekintve tipikus Forrest Gump formulát alkalmaz a film, azaz visszatekintve beszéli el életét a főhős. Természetesen nem kerülhetők ehhez a stílushoz kapcsolódó típus-jelenetek. Van itt nehéz gyermekkor, korai ismerkedés a halállal valamint a sírós jelenetek sem maradhatnak ki. Ezek attól függetlenül, hogy sokunk számára unott sémák, filmünk esetében ezek teljességgel elfogadhatóak. Ami ezeknek létjogosultságot ad, az az őszinte és mély üzenet.

Pi kisgyermekkorától kezdve istenhívő, aki az évek során több vallásba is beleássa magát, ennek a köszönhetően a tudományos szűklátókörűségen már egész fiatalon túllép. És ez segít neki az óceán közepén egy tigrissel és a természet erőivel boldogulni. Mert az igazi kihívás itt nem főként a leleményességet teszi próbára, hanem az ember hitét. És itt nem főként az istenben való hit a fontos, hanem a emberi létben rejlő hit, mikor az a nagybetűs természettel szembesül. Amelyik természet olyan könnyen ad, amilyen könnyen el is tud venni. Hősünk azt is korán elfogadta (a tigrissel való utazás során), hogy nem az "ember mind felett" jelige a megfelelő egy ilyen helyzetben és egyébként semmilyen helyzetben. Tehát a jellem filmünkben nem csak fejlődik, hanem ki is teljesedik.

Ami mellett még nem lehet elmenni, az természetesen a rendezés. Ilyen szépen megkoreografált képeket ritkán lehet látni vásznon. Van itt gyönyörű minimalizmus, és giccs-küszöb alatti látványorgia is egyaránt. A CGI nem zavaró, és az sem, hogy közben tudjuk, hogy zöld háttérrel vették fel a legjobb jeleneteket.

A megnézés után 9-et ítéltem a filmnek, a tipikus nagyszabású életrajzi-dráma húzások miatt. Azt tartom, hogy a műfaj keretein belül Life of Pi tökéletes, viszont pont ezen keretek miatt marad a 9.

-arobid

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2012 ang lee 9/10 life of pi arobid


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr875184431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása