HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.11.17. 16:43 Znono

The Babadook Vol. 2

letöltés (4)_1.jpg

 

Jelen esetben felejtsük el a horrort, mint műfajt mert a Babadook egyszerűen más mint a többiek. Horrornak horror ez tény, de annál valami sokkal komolyabb, sokkal mélyebb és néhol sokkal megrázóbb.

Nehéz írni erről a filmről anélkül, hogy az ember spoilerezzen vagy élményt romboljon, de mégis muszáj kifejteni annak okait, hogy a film miért is emelkedik ki kategóriájából. Igazi különlegessége, hogy anélkül tud ijeszteni és nyomasztani, hogy bármilyen megfáradt horror klisé elemet a végtelenségig alkalmazna. Vannak persze amolyan tipikus jelenetek, de ez eme kategória nélkülözhetetlen velejárói. A Babadook nem attól lesz kiemelkedő a saját kategóriájában, mert fröcsög a vér és lógnak a belek, hanem mert az egyedi képi világával, az általa használt sötét tónusú színekkel olyan nyomasztó és komor hangulatot teremt, melyhez nem kell szükségeltetik semmi ketchup. Maga a környezet is hihetetlen depressziót sugároz, főleg mert a komor színekkel és az árnyékokkal mesterien bánik az operatőr. Az okosan felépített szerkezetről pedig már nem is szólok. Olyan pazar folyamat játszódik le a filmben, hogy az öröm a szemnek és az agynak egyaránt. Az ahogy a karakterek átfordulnak valami szenzációs, emiatt pedig nem esik nehezünkre végül mindkét fő karaktert megérteni. Akit kezdetben nem szívleltünk annyira, az a film végére ( a másik karakter változása miatt ) kifejezetten szimpatikus és sajnálatra méltóvá válik, úgy, hogy közben a karakter mit sem változik. A körülmények és a néző látásmódja valamit hozzáállása már annál inkább. Ez a fajta karakterhasználat és szemléletváltás egyedi és ritka, legyen szó bármely filmes műfajról.

Az, hogy ezt elérjék kellettek a remek színészek akik vitán felül köröket vernek néhány túlfizetett hollywoodi pojácára. De hogy teljes legyen az összkép kell, hogy nagyon komoly zenei aláfestése legyen a filmnek, ami szerencsére a Babadooknak szintén megadatott. Nem csak a zene pazar de annak vágása és hangulatot fokozó szerepe is jelentős. Pillanatok alatt kiránt a standard állapotból, hogy aztán a frászt hozza a ránk, majd egy hirtelen vágással az egész hangulat tovaszáll és visszanyom stand by üzemmódba, hogy aztán ezt újra eljátssza velünk.

A Badabook egyedi, különleges, igazi csemege az igényes horror kedvelőinek. Nyilván akik Freddy Kruger és Jason Vorhees poszterét használták anno tankönyveik beburkolására és nap mint nap Chuckyhoz imádkoztak azok nem fognak fejen pörögni örömükben, mert ez a film tényleg nem a trancsírról szól. Klisémentes, kőkemény, sötét tónusú, horror elemekkel megtűzdelt drámaként írnám inkább le és hiába nem értek egyet a végkifejlettel, mely szerintem kissé zagyva lett és kapkodós lett, ettől függetlenül csak éltetni tudom a filmet és a megtekintését kötelezőnek tartom.

Annyira tetszett a karikatúra, hogy muszáj lesz beszereznem egy Babadook könyv 2. verzióját. 

8/10

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr406910331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása