HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.05.26. 19:54 Znono

X-Men: The Days Of Future Past

x_men_days_of_future_past_banner-wide.jpg

 

Miután úgy bekajáltam az X-Men : Az elsők című filmet, hogy még inni is elfelejtettem rá, biztos voltam benne, hogy ez a buli sem maradhat majd ki. Eljött hát végre az idő, hogy a kilátástalan jövőt összeturmixolják a baljós múlttal, hogy aztán később egy elviselhető jelent kapjanak mindenki kedvenc mutánsai.

Sosem voltam X-Men rajongó és most sem vagyok az, ellenben minden epizódot láttam és szinte mindegyik után egy amolyan egynek elmegy érzéssel kapcsoltam ki a lejátszóm. Mindaddig amíg nem láttam az X-Men: Az elsők című " miből lett a cserebogár " jellegű előzményfilmet, ami a minimum elvárásaimat úgy tökön rúgta, hogy azok felszálltak az égbe és a mai napig valahol a világűrben föld körüli pályán keringenek. Egy olyan pozitív csalódás után magasra került az a bizonyos mérce és bár azt átugorni vagy akár egy szintet megütni vele nem sikerült, azért elmondhatjuk, hogy beszámolóm tárgya a második legjobban sikerült mutáns film ever és ha tetszik ha nem az ezüst is szépen csillog.

 

Nagy kockázatot vállaltak a készítők, hiszen a játékidő két órájába nem kevés dolgot kellett belesűríteni. Itt vannak ugye a mutánsok és ha őszinte szeretnék lenni akkor rengeteg van belőlük, régiek, újak és van akikből mindjárt dupla adagot kapunk hiszen megkapjuk a jövőbeni és a múltbéli énjét is. Aztán itt van mindjárt az időutazás komplikált, filmekben már megannyi alkalommal ízekre szedett hálás és néhol hálátlan témája. Ez ügyben rengeteg teória létezik és a filmnek is állást kellet valamelyik mellett foglalnia, anélkül, hogy a többi teóriát pofán köpné. Ezt pedig elég udvariasan, a témához képest pedig logikusan tette.Ez az egyszerű de mégis nagyszerű visszamegyünk a múltba, hogy megváltoztassuk a jövőt képlet pedig tökéletesen képes működni. Még akkor is ha valójában " csupán " az elmét küldik vissza, hogy az egyfajta bluetooth kapcsolatban legyen a jövő és a múltbéli testtel. Ennek persze hátulütője lehet, hogy a kapcsolat néhol szakadozik és már ez az egyetlen tényező is képes feszültséget, izgalmat vagy akár humort generálni. Belesűrítésben pedig maga közeg megalkotása is fontos tényező, hiszen nem csak egy apokaliptikus, reménytelenséggel teli jövőképet, de egy hiteles és valós múltat is meg kellett alkotni. Egy múltat, Amerika valós múltját, melybe olyan pofátlanul, olyan profi módon szövik bele a mutánsok történetét, hogy az már szinte hihetetlen. Az első részben a kubai rakétaválság, itt pedig a vietnami háború végének lebonyolítása volt a " megtörtént események " felturbózása. A végeredmény pedig parádés lett, a készítők sikeresen bántak el ezzel a rengeteg dologgal, mint ahogy azzal is, hogy a megannyi mutáns nem nyomja el egymást, szinte egyenlően részesülnek a játékidőből és az akciókból. Kicsit talán Wolverine volt aki kevesebbet kapta elő karmait, de elmés és vicces beszólásai kárpótoltak eme hiányosságokért.

 

A színészeket nem érdemes méltatni, mert egytől egyig lubickoltak a már számtalanszor eljátszott szerepükben. Hozták amit kellett és olyan sokan vannak, hogy felsorolni is nehéz lenne őket. Karaktereik azonban változtak, hiszen a jövőből érkezett Wolverine már nem az a mogorva, antiszociális tuskó aki eleinte, ahogy a jövőbeni Magneto egy barátságosnak tűnő öregúr, mintsem múltbéli, gonosz, szociopata énje. Egy karaktert többféle verzióban is láthattunk a játékidő alatt, ami szintén nagyon szimpatikus volt. Főleg X doki fiatal és öreg énje közötti differencia volt szembetűnő, főleg amikor szemtől szemben álltak egymással.

 

A látvány? Minden igény kielégítő vizuális orgia a szemnek, melyből szívesen néztem volna többet is, aztán később eszembe jutott, hogy ne legyek pofátlan és ne akarjak egy Avenger-féle eltúlzott akciókiárusítást amitől aztán csömöröm is lesz. Ráadásul a jövőkép szinte csak akcióból áll, ami igényes és szemet gyönyörködtető. A pálmát pedig Quicksilver szuper lassított magánakciója vitte. Amit ott vizuálisan műveltek a készítők arra nincsenek szavak.

 

Ez a film bőven megéri a mozijegy árát, mert a remek hangulat valamint a szórakozás garantált és ahogy mondani szoktam: ilyen filmekért járunk moziba, ahol nem csak látvány és humor, de értelmes történet, karakterek és rendesen vezetett cselekmény is van. Nem leszek X-Men fan, de bizony remekül szórakoztam és talán mert nem vagyok elfogult ezért sokaknál objektívebben szórhatom a pontokat.

8/10

Szólj hozzá!

Címkék: jövő múlt alternatív 2014 mutánsok x-men


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr636211311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása