HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2014.03.24. 16:31 Znono

The Secret Life Of Walter Mitty - Walter Mitty Titkos élete.

letöltés (8).jpg

 

Ha van film mely elbújhat az őt körülvevő reklámhadjárat széles vállai mögött az bizony a Walter Mitty titkos élete című alkotás. Millió fronton, millió ötletes plakáttal adták el a filmet és az ember emiatt valami hatalmas durranást várt. De nem azt kapott, viszont gazdagabb lett egy szerethető, kedves filmmel amibe nem volt kár beleölni ezt a röpke két órát.

 

Walter Mitty éli átlagos és unalmas életét melyben nem történik soha semmi. A Life című magazin negatívosaként pláne semmi érdekes nem történik vele. Egy nap jön a hír, hogy a magazinból online újság lesz és az utolsó szám címlapfotója amit egy híres - Walterral amúgy jó kapcsolatot ápoló- fotós készített eltűnik. Vagy a fotós el sem küldte? Walter pedig elhatározza, hogy akár a föld alól is de előkeríti a folyton mozgásban lévő fotográfust, hogy fény derítsen az igazságra, mert amúgy az eltűnt kép az élet értelmét ábrázolja.

Ben Stiller ismét nem bírt a seggén maradni, magához nyúlt és lerendezte magát. Vagyis rendezett ismét egy filmet aminek ő a főszereplője. Ezzel pedig nincs is semmi gond, főleg ha a végeredmény sem csalódást keltő. Stiller bácsi rendezett már jó filmet mint például a kábelbarát, vagy az eszméletlenül vicces és hangulatos Trópusi Vihar. Tehetsége hát a filmkészítéshez nem lehet vitatéma és ezt a megállapítást eme film csak még tovább erősíti. Remek rendszerben felépített, ésszerűen adagolt filmet rakott nekünk össze, melynek néhol keszekusza mivoltát inkább magának a történetnek és a forgatókönyvnek köszönheti, illetve annak, hogy a reklámok és az előzetesek mást sugalltak a filmről. Biztosra veszem, hogy sikerült jó néhány naiv és jóhiszemű nézőt ( mint engem ) bevinni az erdőbe, de valamiért egyáltalán nem haragszom ezért, mert bár nem azt kaptam amit vártam, mégis kaptam valami újat. Újat ami nem Ben Stiller játéka volt, hiszen hozta a szokásos karakterét, maximum annyiban változtatott rajta egy kicsit, hogy nem olyan esetlen és ügyefogyott, de attól még tipikus Stiller karakter. Talán ez volt az első filmje amit feliratosan láttam és éppen a szinkron hiánya miatt tűnhet komolyabbnak, mélyebbnek a karaktere. A film amúgy kedves kis története egy valóban erős és a főszereplőre igencsak illő jó tanácsra építkezik: Ne álmodozz, kezdj élni. Ezt pedig a film remekül vezeti fel és meg is adja mind a karakternek, mind a nézőnek, de mindezt csak addig teszi amíg célja van vele, ami esetünkben ugye a fotós megtalálása. Utána érzésem szerint a kalandok amiket a főszereplő átél nullára fognak redukálódni, de ezzel szemben élete új fordulatot vesz és már nem lesz ugyan olyan. Nem lesz unalmas és nem lesz egyedül. Ergo a képünkbe nyomnak egy tipikus hollywoodi jó tanácsot, vagy inkább filozófiát ha unalmas az életed akkor tegyél ellene. Természetesen azt elfelejtik megemlíteni, hogy a fő karakter akivel példálóznak anyagilag megengedhet magának jó néhány kalandot, de nem akarok ebbe jobban belemenni, mert még szőrszálhasogatónak titulálnak, de legyen elég annyi, hogy ilyen kalandokhoz szükség van a megfelelő háttérhez. Emiatt a film mondanivalója számomra kicsit képmutató, de elfogadom olyannak amilyen. Hollywoodi.

Érdemes megemlíteni a látványt. Egy vígjátékhoz képest erősen kiemelkedő. Sőt! Még az általában sekélyesebb és unalmasabb felvezetéseket is képesek voltak olyan hangulatossá tenni, hogy ihaj! Itt persze Walter Mitty fantáziájának virtuális megjelenítésére gondolok. Remek dolog valakinek belépni a fantáziájába és nagyon profin mutatták be, hogy az emberi képzelőerőnek nincsenek határai. Mindezt tették úgy, hogy nem kényszerűen humor forrásnak alkalmazták ezeket a képsorokat. Aztán amikor eljön az idő az igazi kalandra akkor szem nem marad szárazon. Vizuális értelemben. Csodálatos tájak, csodálatos fényképezés, változatos színek, igazi hangulat jellemzi Walter Mitty vásznon töltött utolsó 45 percét és ha ez nem lenne elég akkor még hozzá jönnek azok a kalandos szituációk melyeket az írók kreáltak a csodálatos látvány mellé. Ezzel a film nagyot lőtt. Nagyon nagyot. Mindemellett ugye hősünk egy randioldal aktív, felhasználója, ám mivel vele korábban semmi sem történt így adatlapja igencsak szegényes. Emiatt folyamatos kapcsolatban van az oldal egyik rendszergazdájával aki folyamatosan frissíti profilját épp a legnagyobb kalandok közepette. A filmben előtte mint külső szemlélő előtt válik Walter Mitty élete igazán színessé és érdekessé.

Humor? Van benne, de nagyon kevés. Mondhatni minimális. Fogalmazhatok úgy, hogy körülbelül egyszer sikerült nevetnem. De ez sem zavart. Hogy miért? Mert ez a film nem vígjátéknak készült. Voltak persze mosolygós pillanatok, de azok száma édes kevés ahhoz, hogy ezt a filmet nyugodt szívvel vígjátéknak nevezhessük. Egyszerűen meg sem próbál megnevettetni, mert tudatában van annak, hogy itt magáról az életről és annak vállalásáról, az emberi kapcsolatokról valamint a változásokról van szó, ezeken van a fő hangsúly. Ezt szintén szerettem ebben a filmben, hogy tudatosan csinálja amit csinál és semmit sem akar ránk vagy éppen saját magára erőltetni. Épp azokon a jeleneteken sikerült őszintén mosolyognom amikben Walter barátunk életének változásai kerültek előtérbe, amikor bennem mint nézőben tudatosult, hogy a karakternek milyen jót is tesz a változás és a szabadság ( gördeszkás jelenet Grönlandon ).

Egyáltalán nem vagyok csalódott amiatt amit kaptam, mert bár mást vártam, úgy érzem sokkal jobban jártam. Na ezt adta nekem Walter Mitty története. Köszönet érte.

8/10

Szólj hozzá!

Címkék: utazás rendező vígjáték 2014 sean penn Ben Stiller


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr645877009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása