HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2010.04.02. 00:05 aRobid

Memento

Christopher Nolan ezzel a filmjével írta be magát a filmtörténelembe. Pár szám: IMDb-n benne van a top10 2000-2009 közt készített múvikban, összesítésben pedig a 27. Lebilincselő alkotás, újranézési faktor: minimum 80%. Szégyenszemre eddig ez nekem bizony kimaradt.

Leonardnak igen ritka betegsége van, egyfajta amnesia, csak kellemetlenebb, mivel a rövidtávú memória törlődik folyamatosan. Ezt egy sérülés okozta, amit akkor szerzett, mikor megpróbálta megmenteni feleségét. Leonard legutóbbi fix emléke, hogy a feleségével volt, de az a nagy büdös helyzet, hogy ő már halott. A film egészében felesége gyilkosát hajszolja, rövid emlékezete miatt azonban mindent, mindig le kell fotóznia, jegyzetelnie. Mindig viszi magával, az akkor szükséges fotókat, például a kocsijáról, mert kiszáll és pár perc múlva elfelejti, hogy melyikből szállt ki. Ebből van jó pár vicces szitu is, röhögtem párszor (nem tudja, hogy kerget valakit, vagy az kergeti). De ezek csak magas labdák, a Memento alapvetően komoly.

A film szerkezete adja meg az egész lényegét: a cselekmény egy szálon visszafelé forog. Részekre van osztva a történet, az utolsóval kezd, aztán az utolsó előtti és így tovább… Ez furfangosabb, mint amennyire annak tűnik, főleg hogy közbe az elejéről is elindul a történet (fekete-fehérben), és várod, hogy találkozzon. Tehát azzal kezdünk, hogy Lenny megöli a keresett emberét. Ez a struktúra, az, ami annyira figyelemre készteti a nézőt, hogy hallani a melletted ülő ember fogaskerekeinek kattogását.

Hát körülbelül 15%, hogy összeáll a végén minden apró mozzanat, 5% hogy nem áll össze, de nem nézi meg az ember, és itt a 80% rewatch esély. Az utóbbi dolgozik nálam is ebben a pillanatban, megvan az egész, de érzem, hogy kell még egyszer, hogy megkössön a  „pillanat”ragasztó.

Nekem a Fight Club óta nem volt ekkora utóhatás (talán még Donnie Darko, de ott rá kellett jönnöm, hogy körbe-körbe megyek), nálam azonban még egyiküket sem veri. 9/10 lett, vagyis majdnem tökéletes, de nem emelném égi magasságokba. Az viszont biztos, hogy aki hanyag volt, mint én, annak pótolnia kell mihamarabb.

aRobid.

Szólj hozzá!

Címkék: 2000 guy pierce christopher nolan memento


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr861888352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása