HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2015.05.27. 17:35 Znono

It Follows

it-follows-poster.jpg

Az utóbbi idők egyik legjobbjának kikiáltott horrorfilm kétségtelen, hogy megosztóra sikerült. Engem legalább is sikerült megosztania, mert még az egyik felem szereti, úgy a másik inkább szeretné gyűlölni, de valamiért ez elég nehézkes.

 

A film ötletének egyediségét kár is lenne vitatni, hiszen egy sexuális úton terjedő démon általi kísértés kétségtelen, hogy egyedülálló a jelenlegi horrorfilmes piacon. A történet szerint, ha szeretkezel valakivel akit " követ " a démon akkor Te magad is megkapod a kéretlen kísérteties kíséretet. Ha pedig ez bekövetkezik akkor a partnered elvileg felszabadul. Viszont ha téged elkap a démon és megöl, akkor az akitől Te kaptad újra bajban lesz, hiszen ez a démon soha nem áll le, tehát visszaszáll rá.

Ez a fajta egyedi koncepció rengeteg lehetőséget hordoz magában amiket azonban a film valamiért nem használ ki teljes mértékben. Szerencsére nem tereli a filmet a klisé sztrádára, ezzel ellenben viszont nem pörgeti fel úgy az eseményeket, ahogy ez a filmtől amúgy elvárható lenne. Nem arról van szó, hogy fröcsögjön a ketchup, csupán a tempót kellett volna pár fokozattal feljebb kapcsolni. Mert amúgy a film csordogál a saját kis medrében, ahonnan néha egy-egy démon feltűnése által gerjesztett hullámok miatt elhagyja azt, de a tartós áradás veszélye nagyon csekély. Hiszen a film vizuálisan egyszerűen keveset nyújt, ami az úgynevezett ijesztgetős részeket illeti. Jó, hogy a démon bárki alakját felveheti és kimondottan lassú, emiatt pedig pláne félelmetes, de mondjuk úgy, hogy a maszkmestereket hosszú szabadságra küldték, vagy csupán minimális óraszámban foglalkoztatták.

Ha a film megragadt volna ezen a szinten akkor bizony okkal lehetne rá mérges a csalódott néző, de a mi, illetve a film legnagyobb szerencséjére a nulla feszültséget is képesek voltak a készítők az egekbe emelni. Mégpedig a hangokkal és a zenékkel. A 80-as éveket idéző éles zenei aláfestések még az amúgy legunalmasabb szituációban is képes emelni a nézők ingerküszöbén. A filmnek pedig ez hatalmas előnyére válik, ahogy az is, hogy nem a megszokott, unalmas, idegesítő random tinibagázst kapjuk a képünkbe. A felnőtteket pedig szinte teljes mértékben kizárták a filmből, emiatt pedig a tinik aligha számíthatnak morális jó tanácsokra, melyekre azért a fiataloknak bizonyos helyzetekben érdemes lenne hallgatniuk.

Rég volt már, hogy ennyire nehezemre esett pontozni, hiszen vannak kiemelkedő erényei a filmnek, de korántsem mondhatnánk, hogy kihasználta az adott lehetőségeket, viszont lekötött, szórakoztatott, de néha majdnem be is altatott. Csak az egyedisége miatt vagyok hajlandó felfele pontozni. Felhívom a figyelmet, hogy a véres, beles horror rajongók csalódni fognak, mint ahogy azok is akik félni akarnak a filmen. Nem is igazán horrorfilm beszámolóm tárgya, sokkal inkább egy kifejezetten erős thriller, abból a különleges fajtából.

7/10

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr817496536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása